Internationale vrouwen: Suriname

 

kleuradvies donkere huid

Suriname

 

In dit artikel zet ik twee internationale vrouwen in de schijnwerpers. Twee dames en hun ‘roots’ liggen in Afrika en in Noord-Amerika.

 

Vanwege de slavernij enkele eeuwen geleden zijn er veel mensen uit West-Afrika in o.a. Noord-Amerika, Zuid-Amerika en in het Caraïbisch gebied terechtgekomen.

 

Mijn twee klanten – twee vriendinnen geboren in Suriname en woonachtig in het midden van ons land – trakteren zichzelf op een kleur-, kleding- en stijladvies. Mijn eerste klant, Ella, heeft negroïde ouders en mijn tweede klant, Bianca heeft een negroïde moeder en een indiaanse vader (niet uit India, maar uit de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika).

 

Bij hun binnenkomst zie ik gelijk al een verschil. Qua uitstraling, terwijl hun huidskleur hetzelfde is. Ella (zij heeft negroïde ouders) heeft kroeshaar en hazelnootkleurige ogen.

Dit geeft een gedempte uitstraling. Bianca heeft glanzend blauwzwart haar en diepdonkerbruine ogen; tegen het zwarte aan. Zij heeft een heldere uitstraling.

Gedempt en helder heeft dit geval (een kleur- en stijladvies) niets te maken met de persoonlijkheid van de persoon.

 

Ella

Kroeshaar heeft van nature een meer doffe uitstraling. Als je aan een film denkt waarin indianen voorkomen, dan krijg je vanzelf het beeld van glanzend zwarte wapperende haren.

Het donkere blauwzwarte haar met lichte krul is glanzend evenals de donkere ogen.

Tijdens een kleuradvies kijk ik onder andere naar de huid, naar de ogen en naar het haar. Het mooiste is als de kleuren van de kleding die je draagt in balans zijn met je uiterlijk/uitstraling. Beide dames kregen – ondanks dezelfde huidskleur – toch een ander advies. Ella, met kroeshaar, kreeg het zomer/winteradvies met de basistinten: marineblauw, antraciet en de kleur van diepbruine cacao. Haar accenttinten zijn: watermeloenrood, donker lavendelpaars en hemelsblauw. Bianca adviseerde ik zwart, en heel donkerblauw als basistinten. Mooie accenttinten voor haar zijn: zonnig geel, koningsblauw en dieppaars.

 

Het was ook leuk om te zien dat hun lichaamsvormen verschillend waren. Ella had rechte schouders, stevige bovenbenen en een holle rug, terwijl Bianca juist platte billen en afhangende schouders had. Haar BH-bandjes zakten dan ook altijd af. Ella, met haar holle rug en haar flinke boezem was zeer verrast over het resultaat van een wikkeljurkje. Haar boezem leek een stuk kleiner, haar taille bleef zichtbaar en haar mooie platte buik en geprononceerde billen maakten het plaatje compleet.

Ik vind het leuk om bij klanten nieuwe ideeën aan te dragen. Het is best lastig en wennen om, na een compleet kleur-, stijl- en kledingadvies, opeens andere winkels binnen te lopen en daar iets leuks te gaan vinden, als je al 20 tot 30 jaar gewend bent om in je vaste, vaak vertrouwde, winkels kleding aan te schaffen.

 Bianca

Bianca zit midden in de overgang en ze vind het lastig om haar nieuwe lichaam te accepteren en opnieuw uit te vinden welke kleding haar mooi staat. Haar lichaam is in proportie; haar boezem en billen hoeven niet geaccentueerd of gecamoufleerd te worden.

 

Voor haar is het belangrijk dat haar kleding niet te strak zit. Daardoor lijkt ze juist dikker dan dat ze is.

Plaats een reactie